העיריה, כרשות מקומית אחראית על נושאים שונים ומגוונים אשר נמצאים באזור תחום שיפוטה. בין השאר אחריות העיריה כלפי האזרח.
פגיעות גוף אשר נגרמו כתוצאה מרשלנות ו/או מחדל העירייה כגון: נפילה לבור, ליקויים בכביש, מדרכה משופעת (ללא שילוט והתראה כל שהיא כמובן)… וכיוצ', מטילות אחריות על העיריה אשר צריכה לפצות את האזרח בהתאם לגובה הנזקים אשר נגרמו לו .
הנושא די ברור בין בחקיקה ובין בפסיקה, ולאחרונה אף יותר. כמובן תלוי כל מקרה לגופו, אחריות העיריה נובעת מכוח הדין פקודת העיריות, או מדין רשלנות, או משום שהדבר מעיד בפני עצמו.
בפסיקה
בפסק דין ת.א. 1973/74 גור בן ציון נ' מגורי בת ים (מ (ו) 45), דובר על תובע שהלך על המדרכה ברחוב ונתקל באבן שפה מבטון שהייתה מונחת על המדרכה, נפל ושבר את זרוע יד ימין. נקבע כי מקום בו קיימים ליקוי הנראית לעין ברשות הרבים, יש להטיל חבות על הרשות הציבורית שנמנעה מלתקן את הליקוי, מתוקף אחריותה החוקית לכל נזק המתרחש ברשותה.
בפסקי דין רבים עמד בית המשפט בשאלה העקרונית ובמרכזה עד כמה אחראית העירייה לנזקי תאונות שנגרמו עקב מכשולים/בורות/ליקויים בכביש? ומתי נאמר שאין העירייה חייבת דבר ומתי נאמר להיפך שכל האחריות מוטלת על הרשות המקומית ועליה בלבד?
כעיקרון, העירייה אחראית היא לתקן ליקויים ומכשולים בכבישים שבתחומה, אשר בנוסף לאחריות הספציפית של הרשות לנזק המסוים בגינו מוגשת התביעה (- שאז חובת נטל הראיות תחול על רשות העירייה. אין במקרים מעין אלה רשלנות תורמת לדעת כב' השופטת, משום ש"אין לצפות כי עוברי אורח בערים יהלכו כשראשיהם מושפלים ועיניהם בקרקע כדי להימנע מהמהמורות ומכשולים ברחובה של עיר. אין זו דרכם של בני אדם ואף הנתבעת אינה רשאית לצפות כי כך ינהגו תושביה".
עצות מעשיות:
על מנת לבסס את כתב התביעה, בעקבות הנפילה במקום ציבורי, יש לפעול בצעדים הבאים:
1. לצלם את מקום המפגע, סמוך ככל הניתן למועד אירוע התאונה.
2.במידה וישנם עדים, לאסוף את נתוניהם (שמות, תעודות זהות.(
3.לפנות לטיפול רפואי. לשמור את התיעוד הרפואי ואת ההוצאות שהיו בגין התאונה.
4. יש לצרף חוות דעת רפואית, שיקבע את נכותו הרפואית של הנפגע בעקבות התאונה.
5.יש להתייעץ עם עורך דין טוב ומנוסה, מומחה בדיני נזקי גוף, על מנת שיביא לתוצאות מרביות.
6.יש לדעת, כי כל עניין ייבחן לגופו, לפי רמת הנכות שנגרמה, ולפי המסמכים הנ"ל. במקרה ולא ייקבע נכות סופית, אין להוציא מכלל אפשרות קבלת פיצויים עבור הכאב והסבל שנגרם בלבד.
כמו כן, אם הנפגע יוכיח כי אין לו עבר רפואי, מחלות וכד', הרי שזה יקשה על העירייה וחברת הביטוח לטעון כי הנזק נגרם כתוצאה ממחלות העבר ויסייע לנפגע להוכיח את גרסתו.
תגובות
לא קיימות תגובות עדיין.